Een Optisch Instrument maakt zichtbaar wat niet gezien kan worden met het menselijk oog, het assisteert waar de menselijke perceptie tekort schiet. Zoals de telescoop het mogelijk maakte vertes te zien die het blote oog niet waar kon nemen en de microscoop ons introduceerde tot de wereld van het minuscule, zo zie ik Optisch Instrument No. 1 als een instrument dat het mogelijk maakt te zien vanuit meerdere perspectieven, simultaan. Het maakt het daardoor mogelijk even los te komen van  het eenvoudige perspectief waardoor we normaliter noodgedwongen zien. Het Optische Instrument maakt het mogelijk de wereld vanuit meervoudig perspectief te bekijken en biedt daarmee ook de mogelijkheid deze wereld te onderzoeken, zoals de microscoop het mogelijk maakte de wereld van bacteriën te onderzoeken. 
Optisch Instrument No. 1 is een pinhole-camera met meerdere pinholes, verdeeld over een halfronde voorzijde. Met de camera is het mogelijk foto's te maken. Ik maakte er ruim 150 en een selectie hiervan vindt je hier. Ook verzamelde ik de foto's in een publicatie, waarin ik ze vergezelde van een analyse. Wat maakt zo'n foto nu eigenlijk zichtbaar? Deze publicatie vindt je, in digitale vorm, hier. Geïntereseerd in de (theoretische) achtergrond van Optisch Instrument No. 1? Lees mijn scriptie
Optisch Instrument No. 1 maakt (net als Optisch Instrument No. 2) deel uit van mijn afstudeerwerk aan de Willem de Kooning Academie.
Back to Top