In mijn ouderlijk huis lees ik op het toilet de Donald Duck. Dat is vooral amusant tijdverdrijf, maar leidt van tijd tot tijd ook tot metafysische openbaringen (of eigenlijk beter; metafysische vragen). Zo las ik een verhaal over Oom Dagobert, een steenrijke vrek, en Willie Wortel, een verstrooide uitvinder. Willie had iets uitgevonden dat Dagobert kon gebruiken om zijn geld mee te beschermen tegen de Zware Jongens, boeven, die er altijd op uit zijn zijn centen te stelen. Natuurlijk ging dat hele plan mis en zorgde een door Willie uitgevonden ‘gewichtloosheidsstraal’ er uiteindelijk voor dat al Dagobert’s goud gewichtloos werd.
Fascinerend. Op een gegeven moment in het verhaal rent Dabobert, met zijn buks in de hand achter Wortel aan en roept: “De waarde van goud wordt in gewicht berekent, nu is het niets meer waard!”. In dit stripverhaal kon een situatie gecreëerd worden waarin een element dat essentieel is voor het ‘ding’ (goud) in kwestie, verwijderd kon worden. Dat leid tot ons tot de vraag of dit goud, zonder gewicht, nog wel goud is? Of is gewicht, zwaarte, een noodzakelijke eigenschap voor materie om goud te kunnen zijn?
Ook interessant is de waarde die vastzit aan deze eigenschap. Zonder gewicht heeft goud voor Dagobert geen waarde meer, want het gewicht van goud is essentieel om het financieel waarde te laten hebben (en Dagobert geeft alleen om geld). Voor Ariël, de zeemeermin die van glimmende mensendingen houdt, zou het goud ook zonder gewicht prima waarde kunnen hebben. De glans, de structuur of puur het feit dat het een menselijk product is zou voor haar genoeg zijn. Waarde is daarmee afhankelijk van een eigenschap van een product en omdat verschillende mensen verschillende eigenschappen kunnen waarderen daarmee subjectief. Wat voor Dagobert waardeloos goud is is voor Ariel nog waardevol goud. Dit zorgde ook weer voor de vraag of goud zonder gewicht (wat in de realiteit alleen hypothetisch kan, maar in dit stripverhaal wel gewoon) voor Dabobert geen goud meer is, maar voor Ariël wel.
Uiteindelijk kwam het met Dagoberts goud weer goed, werd Willie in ere hersteld en belandden de Zware Jongens in het gevang.
Back to Top