We zijn in onze menselijke visuele waarneming gebonden aan een maximum van twee ogen, die samen één mentaal beeld vormen. Optische Instrumenten kunnen helpen dit biologische kunnen te overstijgen: microscopen maken het miniscule waarneembaar, telescopen de verste vertes. Optisch Instrument No.2 maakt de veelheid aan perspectieven die we met onze eigen ogen simpelweg niet kunnen waarnemen zichtbaar. Maakt het mogelijk de wereld te bekijken zoals we ‘m normaal niet kunnen zien. Verstoort, en zet daarmee aan het denken.
Optisch Instrument No.2 is als een verrekijker voor perspectieven: met zes lenzen wordt het mogelijk de wereld, ‘live’, te bekijken vanuit een veelheid aan perspectieven. Een alternatieve manier van waarnemen: breder dan normaliter, maar ook verwarrender, chaotischer. Kijken door Optisch Instrument No.2 illustreert de waarde van het waarnemen van verschillende perspectieven, maar benadrukt ook de verwarring die daarmee komt.
Ik maakte Optisch Instrument No.2 binnen mijn afstuderen aan de Willem de Kooning Academie, samen met Optisch Instrument No.1, een stapel pinhole-foto’s en een scriptie.
Back to Top