Edward Muybridge maakte het, met een van de eerste camera-series, mogelijk waar te nemen of een paard in galop ooit geheel los van de grond komt. Optisch Instrument No.1 maakt het mogelijk verschillende perspectieven, naast elkaar bestaand, tegelijkertijd waar te nemen. Biedt een multiperspectivistische toegang tot de wereld, maakt een veelheid aan zienswijzes zintuigelijk waarneembaar.
En als we die zintuigelijke waarneming van het fysieke kunnen vertalen naar de mentale houdingen die we in ons dagelijks leven hebben ten opzichte van al wat is kunnen we misschien opener staan voor andersdenkenden, diegenen met hun andere perspectieven. En op die manier kunnen we, al blijven we botsen, begrijpen, invoelen en verbinden.
De foto’s hieronder zijn gemaakt met Optisch Instrument No.1: een pinhole-camera met veertien pinholes. Veertien foto’s, ieder vanuit een uniek perspectief, tegelijkertijd gemaakt en vastgelegd op één stuk lichtgevoelig papier.
De foto’s maken deel uit van mijn afstuderen aan de Willem de Kooning Academie. Ze zijn gemaakt met Optisch Instrument No.1. De bijbehorende scriptie lees je hier.
Back to Top