Ik lees nu een boek over spelletjes. Bernard De Koven schreef het en op een zeker punt heeft hij het over het doel van spelen. Hij bevraagd of het nodig is om te winnen en of regels noodzakelijk gevolgd moeten worden. Als je met spelen voornamelijk plezier wilt hebben, moet je je dan wel strikt aan de regels houden? Of mag je valsspelen, regels verbuigen, regels compleet overboord gooien, wanneer de lol er niet onder lijdt, of zelfs toeneemt?
Dit deed me denken aan een turnles die ik ooit gaf. Ik had het idee een trampoline neer te zetten, met daarachter een dikke mat. Leuk, dacht ik, trampolinespringen, en daarnaast een goede uitlaatklep voor de onuitputtelijke energie van 5-jarigen. Ik had echter nog maar net de dikke mat neergelegd en was op weg een trampoline te pakken, toen ik omkeek en vier kinderen enthousiast zag springen op de dikke mat. Ze vonden het geweldig, op en neer springen op een mat. Bleek de trampoline helemaal niet nodig voor wat ik wilde bereiken; een dikke mat was genoeg voor een heleboel plezier en dertig uitgeputte kinderen aan het eind van de les.
Een tweede illustratief voorbeeld zijn de potjes monopoly die wij thuis met het gezin vaak speelden. Vaak deed een vriend van mijn broertje dan ook mee. Hij was echt heel slecht in monopoly en ging eigenlijk altijd na zo’n drie beurten failliet. Technisch gezien zou hij dan ‘af’ zijn en niet meer mee mogen doen, maar dat was natuurlijk rete-ongezellig. Daarom verzonnen we altijd somehow een manier waarop hij toch mee kon iblijven doen; als ‘geest’ over het bord, een fusie met andere deelnemers of een steunfonds van vrijwillige bijdragen. Natuurlijk ging dat in tegen de spelregels van monopoly, maar ons punt was niet monopoly correct spelen, we wilden gewoon een gezellig avond, met z’n allen.
Moraal van het verhaal; hou niet te stevig vast aan regels. Zie ze als leidraad, maar evalueer altijd of ze relevant zijn in verband met het doel dat je wilt behalen. Zijn de regels nog nodig op het punt waar je bent? Is het leuker als we de regel overboord gooien? Kunnen we een nieuwe regel bedenken, die het spelen beter maakt? Roest niet vast, durf los te laten, speel.
Back to Top